Nowa matryca stawek VAT - od kiedy?

NOWA MATRYCA STAWEK VAT
Nowa matryca stawek VAT opiera się na o PKWiU 2015 dla usług i nomenklaturę scaloną (CN) dla towarów. Nomenklatura scalona jest systemem opracowanym przez Światową Organizację Celną – porządkuje towary na potrzeby handlu międzynarodowego. Nowy system jest znacznie prostszy i jaśniejszy. Towary grupowane są według stawki VAT.
Co oznacza wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT
Zmianę klasyfikacji towarów i usług na potrzeby VAT
Chodzi o rezygnację ze stosowania Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) na rzecz:
-
Nomenklatury scalonej (CN) albo Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (PKOB) w zakresie towarów oraz
-
aktualnej (obowiązującej od 1 kwietnia 2020 r.) Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2015) w zakresie usług.
Uproszczenie systemu stawek VAT
Ma to zapewnić prostotę, przejrzystość i przyjazność w stosowaniu przepisów dot. stawek dzięki:
- objęciu jedną stawką w jak największym stopniu całych grup towarowych (działów CN). Oznacza to istotne zmniejszenie liczby pozycji w nowych załącznikach nr 3 i nr 10 do ustawy VAT [2], które zawierają wykazy towarów i usług opodatkowanych według stawek odpowiednio 8% i 5%,
- generalnemu obniżeniu stawek („równanie w dół”) – w przypadku konieczności zmiany stawki na dane towary,
- zrównoważeniu efektu uproszczenia matrycy podwyżkami stawek na wybrane – ale nieliczne – towary.
OBNIŻENIE STAWEK VAT W 2020 R.
Dla niektórych towarów stawki VAT zostaną obniżone. Twórcy nowelizacji kierowali się bowiem zasadą „równania w dół”. Tylko w nielicznych przypadkach stawki VAT wzrosną.
Stawki VAT zostaną obniżone m.in. na:
- wyroby ciastkarskie z 8% lub 23% na 5%,
- owoce tropikalne i cytrusowe z 8% na 5%,
- pieczywo o wydłużonej przydatności do spożycia z 8% na 5%,
- zupy, buliony, żywność homogenizowaną z 8% do 5%,
- musztardę, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – z 23% do 8%,
- produkty dla niemowląt i dzieci z 8% do 5%,
- artykuły higieniczne z 8% do 5%.
Natomiast podwyższone zostaną stawki VAT m.in. na:
- drewno opałowe z 8% do 23%,
- lód do celów spożywczych z 8% do 23%,
- skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce (np. małże, ośmiornice, homary, ślimaki, ostrygi) z 5%, z 8% na 23%.
Zmiana matrycy wymaga od przedsiębiorcy m.in. zaktualizowania danych księgowych i magazynowych pod kątem nowych symboli klasyfikacyjnych i nowych stawek podatku VAT. Trzeba będzie zaktualizować programy księgowe i wprowadzić odpowiednie zmiany w zakresie ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kas fiskalnych.
Ważne!